Новости:

29.05.2018

Почитувани корисници, Во врска со известувањето што го имате добиено од фондот на вашата маил адреса за целите за 2016 и 2017 година можете да ги видите во планирање на цели за 2016-2017 каде можете да го видите и бројот на планирани и бројот на реализирани за 2016-2017, на кои пациенти ги имате извршено тие цели можете да ги видите во Извештаи за Цели 2016 каде одбирате за која цел сакате да прегледувате.

18.03.2018

Почитувани корисници , Одсега податоци за секој преглед треба да се праќаат на серверот на МЗ. По внесување на секој преглед, треба да се кликне на копчето Прати преглед во МЗ. Воведен е и запис датум и време во кое ќе го има точното датум и време кога се реализира прегледот. Тој податок исто така ќе се праќа со кликање на копчето Прати преглед во МЗ. Кога ќе го праќате прегледот, датумот и времето на реализација може да биде различно 1 час од реалното време, инаку податоците нема да се примаат од страна на МЗ. Гледајте податоците за прегледите да ги праќате веднаш и датумите и времињата на компјутерите да ви бидат точни. По успешно праќање на прегледот ќе добиете повратен код кој ќе биде запишан во полето Добиен код.

19.02.2018

Почитувани корисници , Поради новите промени во целите потребно е повторно да ги репланирате целите за 2018 год и доколку во изминатиов период од 01.01.2018год имате реализирано цели треба од ново да ги реализирате со истиот датум како и предходниот кои можете да ги најдете во реализација на цели за 2016-2017 година.

07.02.2018

Почитувани корисници,Ве замолуваме кога закажувате Микробиолошки упат да го користите сервисот(табот) Микробиологија и никако да НЕ го користите сервисот(табот) Упатувања за истиот.

15.12.2017

Почитувани корисници, Ве информираме дека знаеме за тоа дека има промени во праќање на целите, работиме на тоа и кога ќе биде готово ќе објавиме нова верзија. Последната промена од ФЗОМ е од 13.12.2017. Во комуникација сме со ФЗОМ и ова би Ви требало од Февруари 2018 година, иако ние ќе го направиме многу порано.

07.12.2017

Почитувани корисници, Ве известуваме дека во осигуреници и осигуреници замена додадена е опцијата да внесете емаил аддреса на осигуреникот но исто така e додаден нов таб Анамнеза во кој се запишуваат сите податоци кои ги имате внесено во полето Анамнеза при извршување на прегледот.

СОФТВЕР ЗА 2018 година

Почитувани корисници, Ве известуваме дека на нашата веб страна се објавени цените и начинот на плаќање за софтверот за 2018 година.

21.04.2017

Почитувани корисници, Ве известуваме дека поради корекции на базата од Мој Термин можно е да имате проблем при закажување на упати. Ова не е проблем до софтверот и не можеме да Ви помогнеме .За овој проблем Ве молиме да почекате се додека биде решен од страната на Мој Термин.

19.02.2017

Минатата недела во ПЗУ во Скопје беше украден лаптоп, на кој беше и базата на податоци. Благодарение на системот за автоматска заштита на податоци истите беа спасени и не беа изгубени. Во спротивно, загубата ќе беше многу поголема од колку цената на еден лаптоп. Сите податоци создадени со повеќе годишна работа ќе беа изгубени.

17.01.2017

Почитувани корисници, изминатиот период во многу ПЗУ-а беа изгубени сите податоци поради кражби на компјутерска опрема и непоправливи дефекти на хардвер. Податоците најчесто се многу поскапи од компјутерската опрема, понекојпат загубата на податоци може да го доведе во прашање и понатамошното опстојување на самата организација. За таа цел развивме систем за автоматски BACKUP кој ќе ја зголеми безбедноста на податоците. Годишната сума, за секојдневна автоматска заштита на податоците и нивно чување на наша локација изнесува 1000 денари+ДДВ. Доколку сте заинтереирани за оваа услуга Ве молиме да не контактирате и истата да се овозможи.

28.12.2016

Ве молиме при плаќање за автоматизиран бекап во назнака да го наведувате даночниот број на ПЗУ-то.

27.12.2016

Доколку при превземанје на новата верзија ви се појави дијалог прозорец за "Allow access" задолжително штиклијате ги 2те коцки и кликнете "allow".

Ново! Автоматизиран бекап секој ден

Почитувани корисници Ве известуваме дека на Ваше барање овозможивме нова функционалност на нашиот софтвер. Поточно овозможивме автоматизиран секојдневен бекап на податоците кој ќе се зачувува на наш сервер. Со оваа функционалност добивате дополнителна сигурност на вашите податоци. Цената на оваа услуга е 1180 денари (1000денари +18%ДДВ) на годишно ниво. (При уплаќање во цел на дознака Ве молиме напишете го вашиот даночен број). Со почит тимот на Ка-софт.

15.12.2016

Почитувани корисници, во текот на изминатите денови селективно се појавува проблем при праќање на цели. Ве известуваме дека проблемот е во ФЗОМ, на нивниот web портал имаат ставено известување за проблемот. Рокот за праќање на целите ќе Ви биде продолжен. Доколку имате проблем со праќањето на целите Ве замолуваме да не се јавувате кај нас бидејќи проблемот не е до нас и неможеме да Ви помогнеме околу тоа а во меѓувреме оние кои навистина имаат проблем и потреба од наша подршка нема да можат да не добијат. Со почит тимот на Ка-софт

12.12.2016

Почитувани корисници, Ве информираме дека во текот на оваа недела ќе се објави верзијата за 2017 година. За да се избегнат проблеми и застои во работата, Ве молиме да се уплати соодветната сума за 2017 година, за да може да се активира програмата. ПЗУ-ата кои не се во состојба да платат овие денови, ги молиме да не ја надградуваат наредната верзија, и да извршат надградба по извршена уплата.

06.12.2016

Почитувани корисници, објавени се информациите за плаќање на програмата за 2017 година на нашиот web сајт www.ka-softplus.com.mk. Цените се исти како и лани.

09.11.2016

Почитувани корисници Ве известуваме дека лековите на позитивната листа не ги внесуваме ние во програмата, тоа го прави МЗ и вие преку софтверот ги превземате од кај нив. Ве молиме доколку има недостаток или грешка со некој лек да се обраќате во Министерство за здравство а не кај нас.

11.08.2016

ПЗУ Ургента бара медицинска сестра за работа во ординација по општа медицина на неопределно работно време.Телефон за контакт 078 355 266

05.10.2016

Почитувани корисници, Ве известуваме дека упатувањето за ЛУ2 е направено во програмата и можете да го најдете во табот за упатување на ЛУ1 (има опција 'Закажи ЛУ2 упат за анализа ПСА БА16/11').

12.08.2016

Почитувани корисници, изминатите неколку дена сме блокирани од повици во врска со неможност за поединечно испраќање на цели поради картици со изминат рок. Поради тоа не сме во можност да отклонуваме ниту некои проблеми кои зависат од нас. Ве молиме за овој проблем да се јавувате во ФЗОМ.

Еве и некои препораки од нас:
1. Кога ќе се јавите во ФЗОМ, нагласете дека е истечен рокот на картицата
2. Треба да овластите ново лице за потпишување, НЕ овластувајте малолетно лице, овластете ПОЛНОЛЕТНО лице по можност рокот на истекување на картицата да е што подолг, затоа што кога ќе помине рокот и на таа карттица пак треба да ја повторите постапката.
3. Во ФЗОМ нагласете дека лицето треба да е овластено за праќање на цели.
4. Во нашата програма во менито Vnesuvanje/Lekari кај лекарот чија картица се заменува во долниот дел (делот за ФЗОМ) треба да го внесете username и password на ново овластеното лице.
5. Од ФЗОМ ви е пратено на email неколку пати упатство и образец за оваа замена на картици, следете го упатството.

11.08.2016

Почитувани корисници, Ве молиме да не се јавувате кај нас доколку картицата за потпишување во е со поминат рок. Тоа треба да го средите со ФЗОМ. Од таму ќе ви овластат ново лице за потпишување кое ќе добие username и password за потпишување на порталот. Во нашата програма во опцијата Vnesuvanje/Lekari во долниот дел треба да се внесе тој username и password од ново овластеното лице.
Со почит Ка-Софтплус

11.08.2016

P.Z.U "Promedika Vizbegovo" bara doktorka po opsta medicina,so ili bez rabotno iskustvo,na neopredeleno rabotno vreme od 01.10.2016 god. Kontakt 02/2656-077; 075/439-831

10.08.2016

Почитувани корисници, во овој период има голем број на случаи каде поради невремето е расипана и компјутерска и мрежна опрема. Имаме APC заштитни продолжни кабли кои ја апсорбираат вишокот енергија и не дозволуваат опремата да се расипува поради струјни удари. Производите може да ги доставиме по Карго експрес и надвор од Скопје. Доколку сте заинтересирани Ве молиме да пратите емаил на kasoftplus1@yahoo.com.
Со почит Ка-Софтплус

Производи од Компјунет инженеринг

Ве молиме доколку менувате рутер или мрежни карти на компјутерите, да ги задржите истите IP адреси и на серверот и на компјутерите кои се веќе подесени. Доколку ги смените IP адресите програмата мрежно нема да работи, а воопшто не е потребно да ги менувате..

19.07.2016

Почитувани корисници на нашиот сфотвер ви препорачуваме да внимавате на компјутерите на кој ви е инсталирана базата! Тие компјутери користете ги исклучиво за работа со софтверот и користење на сервисите на МЗ и Фондот. Во никој случај овие компјутери не ги користете за слушање музика или гледање виео на интернет, не користете УСБ стикови кои сте ги користеле на други компјутери, не отварате веб страни со сомнителна содржина или реклами за да ја намалите можноста од заразување на компјутерот со вируси што ке допринесат до оштетување на базата и податоците во неа.
Со почит Ка-Софтплус

Производи од Компјунет инженеринг

Ве информираме дека од нас може да се набават компјутери, лаптопи, принтери, тонери и други видови производи од областа на компјутерската техника.

Услуги од Компјунет инженеринг

Во изминатиот период имаше доста случаи на загуба на податоци поради форматирање на компјутер и незачувување на податоците од базата. Ве информираме дека од нас може да нарачате услуги на форматирање на компјутер, отклонување на проблеми со windows, инсталација на мрежа и принтер и други услуги поврзани со компјутерската технологија..

20.06.2016

Во верзијата 15.11 е направено вчитување на новиот XML фајл од ФЗОМ за осигурениците од замената.

27.05.2016

НЕ НАДГРАДУВАЈТЕ НА WINDOWS 10. ДОКОЛКУ НАДГРАДИТЕ, ВИКНЕТЕ НЕКОЈ ДА ВИ ЈА ВРАТИ ВЕРЗИЈАТА ПОНОВО НАЗАД.

20.05.2016

ИТНА ИНФОРМАЦИЈА. НА КОМПЈУТЕРОТ НА КОЈ СЕ НАОЃА БАЗАТА ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ДА НЕ СЕ ИНСТАЛИРА WINDOWS 10. БАЗАТА НАЈВЕРОЈАТНО НЕМА ДА РАБОТИ И СО ТОА НЕМА ДА РАБОТАТ НИТУ ПРОГРАМИТЕ. МОЖНО Е WINDOWSOT ДА ВЕ ПРАША ДАЛИ ДА СЕ НАДГРАДИ НА WINDOWS 10. НА ТОА ОБАВЕЗНО ДА СЕ ОДГОВОРИ СО НЕ.

05.04.2016

Почитувани корисници во текот на денешниот ден имаше проблем со серверот на Мој термин, се надеваме дека во краток временски период ке го средат проблемот и повторно ќе можете без проблем да работите.

30.03.2016

Почитувани корисници во текот на денешниот ден имаше проблем со серверот на Мој термин, се надеваме дека во краток временски период ке го средат проблемот и повторно ќе можете без проблем да работите.

14.03.2016

ИТНА ИНФОРМАЦИЈА. НА КОМПЈУТЕРОТ НА КОЈ СЕ НАОЃА БАЗАТА ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ДА НЕ СЕ ИНСТАЛИРА WINDOWS 10. БАЗАТА НАЈВЕРОЈАТНО НЕМА ДА РАБОТИ И СО ТОА НЕМА ДА РАБОТАТ НИТУ ПРОГРАМИТЕ. МОЖНО Е WINDOWSOT ДА ВЕ ПРАША ДАЛИ ДА СЕ НАДГРАДИ НА WINDOWS 10. НА ТОА ОБАВЕЗНО ДА СЕ ОДГОВОРИ СО НЕ.

09.02.2016

Почитувани корисници доколку при поединечното праќање на целите ви се појави грешка дека во овој прериод се исраќаат цели за 2014 и 2015 година и дека целта која ја праќате за 2016 има невалиден датум тгаш Ве молиме обратете се до ФЗОМ.

04.02.2016

Почитувани корисници, во изминативе неколку дена имавме зголемен број на јавувања од Ваша страна во врска со прикачување на фаjлови за реализирани цели на порталот на ФЗОМ. Поради ова Ве известуваме дека ова во иднина нема да функционира и дека реализираните цели треба да ги праќате веднаш откако ќе ги реализирате. Околу начинот за поединечно праќање на цели во ФЗОМ имаме објавено упатство на нашата web страна www.ka-softplus.com.mk.

Намалени цени за сите видови на компатибилни и оргинални тонери и кертриџи

Имаме сите видови компатибилни и оригинални тонери и кертриџи за HP, EPSON, CANON, LEXMARK, SAMSUNG, XEROX и многу други. Најповолни цени и испорака до вашата ординација (испорака на терироријата на Скопје, за надвор од Скопје праќаме по Карго). За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2468017 моб. 076/468017 од понеделник до петок од 09ч до 17ч

Тимот КА-СОФТ плус на сите клиенти им ја честита Новата 2016 година, и им пожелува многу здравје среќа и успех во истата.

22.12.2015

Почитувани корисници, тимот на Ка Софт Плус интензивно работеше изминатите денови за да ги направи потребните измени во програмата во врска со новите цели од 2016 година. Измените се направени и верзијата е објавена денес. Со новата програма може да планирате и реализирате цели за 2016 година.

18.12.2015

Почитувани корисници, со задоволство сакаме да Ве информираме дека Компјунет инженеринг е добитник на наградата "Македонски квалитет" за 2015 година, доделена од Претседателот на РМ во соработка со Сојуз на стопански комори на Македонија. Во исто време сакаме да се Ви се заблагодариме за досегашната соработка бидејќи без Вас не ќе имаше можност да го добиеме ова престижно признание.

18.12.2015

Кај некои корисници се појавува проблем при издавање на РДУ1 приоритетен упат. За да се отклони проблемот треба да направите конфигурација на институции. Воведен е нов код за институции и тој треба да се преземе.

14.12.2015

Почитувани корисници, Ве информираме дека кон крајот на оваа недела ќе се објави верзијата за 2016 година. За да се избегнат проблеми и застои во работата, Ве молиме да се уплати соодветната сума за 2016 година, за да може да се активира програмата. ПЗУ-ата кои не се во состојба да платат овие денови, ги молиме да не ја надградуваат наредната верзија, и да извршат надградба по извршена уплата.

11.12.2015

Почитувани корисници, Ве информираме дека оваа година системски ќе се проверува дали корисникот платил или не напредна верзија и нема да може да се користат функционалности на напредна верзија, доколку тоа не е платено. Досега тоа не беше случај и често прогледувавме низ прсти. Доколку сметате дека напредната верзија Ви е потребна, Ве молиме да се плати соодветната сума.

25.11.2015

Почитувани корисници, објавени се информациите за плаќање на програмата за 2016 година на нашиот web сајт www.ka-softplus.com.mk. Поради енормно зголемен обем на работа, бевме приморани да извршиме одредено зголемување на цената, кое настојувавме да биде што е можно помало.

18.11.2015

Доколку закажувате на апарти можно е да ви побара да изберете услуга. Доклку во институцијата каде што упатувате се внесени услугите тогаш треба да ја изберете услугата и да кликнете ОК. Во спротивно доколку не ви се појават услуги тогаш за таа институција на серверот на МЗ нема внесено услуги и полето можете да го затвортие со притискање и задржување на ALT (копчето од тастатурата веднаш до копчето за празноместо) и истовремено притискање на F4 (копче од горниот дел на тастатурата).

18.11.2015

На нашата web страна www.ka-softplus.com.mk во менито подршка има објавено упатство за закажување на лабораториски упат во ФЗОМ за реализирање на цели на цели (Упатството истотака може да го најдете на следниот линк: http://www.ka-softplus.com.mk/UpatsvoZaZakazuvanjeNaUpatZaRealiziranjeNaCeli.pdf )

17.11.2015

На нашата web страна www.ka-softplus.com.mk во менито подршка има објавено упатство за поединечно испраќање на цели до ФЗОМ и превземање на резултати од лабораториите. (Упатството истотака може да го најдете на следниот линк: http://www.ka-softplus.com.mk/ObjasnuvanjeZaPoedinecnoPnesuvanjeNaCeli.pdf )

16.11.2015

Доколку при најава на програмата го згрешите username или password за најава на МОЈ ТЕРМИН, ќе ви се појави порака "Проблем при земање на сесиски токен". После тоа ќе има обиди 1/3 или 2/3 или 3/3, тоа ви кажува колку пати сте пробале до тогаш и дека имате право максимум трипати да згрешите. Доколку имате било каков проблем со сесискиот токен ве молиме контактирајте со "МОЈ ТЕРМИН"

16.11.2015

Во текот на утрешниот ден ќе биде објавена нова верзија со која ќе се овозможи праќање на секоја цел поединечно на порталот на ФЗОМ. За да тоа функционира, МОРА, во vnesuvanje/lekari кај секој лекар кој работи со програмата да се внесе (во долниот дел) username и password за најавување на порталот на ФЗОМ.

01.10.2015

Кај тие што имаше проблеми со целта дијабет и БМИ се што треба да се направи е да се сними и прикачи нов фајл за месеците во кои има проблем. Кај целта во програмата не треба ништо да се менува.

01.10.2015

Објавена е верзија 14.22 во која е исправена грешката за BMI кај целта дијабет. Кај рецепти има опција и за печатење на розови рецепти, праќањето на серверот на МЗ засега не функционира за тие рецепти.

03.09.2015

Доколку имате проблеми со порталот на ФЗОМ или МЗ ве молиме да се јавувате таму. Ве молиме и да ги запишате броевите да ги имате кога ви требаат, без да не прашувате. Броевите се МЗ, 02/15 444, ФЗОМ 02/3289 041 и 02/3289 080. Други броеви немаме и незнаеме, доколку не ги добиете таму прашајте на информации или во златна книга. .

02.09.2015

Објавена е 20тата верзија оваа година. Имплементирани се промени околу ЛУ1 упатот. ЛУ1 анализите се превземаат од серверот на МЗ. Избраните анализи се праќаат на серверот на МЗ. Бирање на анализа и бришење на анализа е на истиот начин како и досега.

20.08.2015

Ве молиме подршката да не се користи за префрлање на осигуреници од замената. Затоа има опции во програмата и сами треба да го направите. На компјутерот од кој се земаат податоците во Vnesuvanje има експорт во фајл, фајлот се носи на компјутерот во кој ќе се вчитуваат и се одбира опцијата од Vnesuvanje/Vcituvanje na datoteka so zameni..

20.08.2015

ИТНА ИНФОРМАЦИЈА. НА КОМПЈУТЕРОТ НА КОЈ СЕ НАОЃА БАЗАТА ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ДА НЕ СЕ ИНСТАЛИРА WINDOWS 10. БАЗАТА НАЈВЕРОЈАТНО НЕМА ДА РАБОТИ И СО ТОА НЕМА ДА РАБОТАТ НИТУ ПРОГРАМИТЕ. МОЖНО Е WINDOWSOT ДА ВЕ ПРАША ДАЛИ ДА СЕ НАДГРАДИ НА WINDOWS 10. НА ТОА ОБАВЕЗНО ДА СЕ ОДГОВОРИ СО НЕ.

20.08.2015

Електронското здравство и размената на податоци и со ФЗОМ и со МЗ во моментот кога се работи, може да се замисли како клуч и брава. Бравата е поставена во ФЗОМ и МЗ, и вие треба за секоја размена да формирате точен клуч кој ќе влезе во таа брава. Доколку клучот не одговара, нема да влезе во бравата и нема размена на податоци. Секојпат кога ќе кликнете на копче прати, податоците треба да бидат составени точно така како што се очекува во ФЗОМ и МЗ. Доколку само едно нешто не е како што треба, нема да се разменат податоците. Затоа, покрај тоа што треба опремата да ви биде во многу добра состојба, треба да се зголеми вниманието што и како се внесува.

20.08.2015

Почитувани корисници, последните 10 дена сме соочени со енормно зголемен број на реинсталации на цели системи. Дневно инсталираме на 5-6 места се од ново кај некои клиенти. Една инсталација и подесување на се што треба трае неколку саати. Ве молиме да се грижите за инфраструктурата (сервери, мрежи, програми) што е поставена кај вас и функционира. Не ги користете особено серверите за ништо друго освен за работата. Има случаи и да серверот е на лаптоп, па тој лаптоп се носи на одмор, се приклучува на други безжични мрежи, му се менува конфигурацијата и после не работи. Молиме со умереност да се користи одржувањето кое е неограничено а чини помалку од 100 ЕУР годишно.

19.08.2015

ИТНА ИНФОРМАЦИЈА. НА КОМПЈУТЕРОТ НА КОЈ СЕ НАОЃА БАЗАТА ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ДА НЕ СЕ ИНСТАЛИРА WINDOWS 10. БАЗАТА НАЈВЕРОЈАТНО НЕМА ДА РАБОТИ И СО ТОА НЕМА ДА РАБОТАТ НИТУ ПРОГРАМИТЕ. МОЖНО Е WINDOWSOT ДА ВЕ ПРАША ДАЛИ ДА СЕ НАДГРАДИ НА WINDOWS 10. НА ТОА ОБАВЕЗНО ДА СЕ ОДГОВОРИ СО НЕ.

18.08.2015

Кај тие што менуваат рутери, да немаат проблеми со мрежното работење, нека не ги менуваат адресите на компјутерите. Едноставно е тоа што треба да се направи, адресата на новиот рутер треба да се стави иста како што била на стариот рутер со што ќе се заврши целата работа. Ако тој што го менува незнае која била старата, едноставно може да види која е на сервер компјутерот кој има статичка IP адреса.

18.08.2015

Ве молиме да не се јавувате и за тоа кога ќе биде програмата за "електронски цели". Кога ќе биде ние ќе ја објавиме.

18.08.2015

Почитувани корисници, грижете се за Информатичката инфраструктура која е поставена кај вас. Знаете дека на многу места серверите се посебни компјутери, кои се многу поскапи, се чуваат во посебни простории и на нив директно не се работи. Кај вас не е можно такво нешто, затоа водете посебна грижа за компјутерот кој е сервер и на кој секојдневно работите. Не инсталирајте никакви нови програми на него, не бришете програми, не ставајте УСБ мемории, не сурфајте на интернет освен на сајтовите на МЗ и ФЗОМ. Ставете УПС на компјутерот. Имајте валидна антивирусна програма. Со тоа ќе се намалат застоите кај вас а и времето кое го трошиме во секојдневни преинсталации и подесувања. Доколку се е како што треба, времето на подесување и преинсталација на сервер е 4 саати, доколку има проблеми, и многу подолго. Затоа заеднички да се грижиме за тоа што е поставенo и функционира да продолжи да функционира.

17.08.2015

Почитувани корисници, Во последно време сме пребукирани со голем број на повици, најголем број неосновани, некои дури и апсурдни кои воопшто не се поврзани ниту со компјутери. Ве молиме да ги прочитате препораките подоле и да се придржувате до нив. Ве молиме пред да се јавите кај нас, да проверите уште еднаш, дали има потреба да се јавите и дали и сами може да се снајдете со "проблемот" кој најчесто не е ни проблем. Во интерес на можноста да добие подршка тој на кој навистина му е потребна, Молиме да ги намалите јавувањата за работи кои се надвор од домен на Информатика и надвор од домен на програмата која ние ја одржувме. Доколку пак има и нешто суштинско, иако и надвор од домен на Информатика, доколку сме во можност со задоволство ќе помогнеме.

17.08.2015

Еве неколку препораки за одржување на вашите компјутери во добра состојба. Секогаш на компјутерите во ПЗУ имајте лиценциран и ажурен антивирус. Намалете го користењето на Интернет на компјутерите на минимум. Отварајте ги порталите само на ФЗОМ и МЗ. Максимално избегнувајте да користите УСБ мемории. Не инсталирајте никакви дополнителни програми. Редовно правете backup. На овие препораки особено придржувајте се на компјутерот на кој е инсталирана базата на податоци. Со тоа ќе го намалите времето на нефункционирање на Вашата ординација на минимум а ќе го заштедите и нашето време.

30.07.2015

Според последната информација што ја имаме од МЗ, сите кои имаат проблем со сесиски токен треба да напишаат емаил на mojtermin@zdravstvo.gov.mk. Username и password ви се блокирани и треба да ги одблокираат.

30.07.2015

За проблеми со сесиски токен јавувајте се на мој термин или праќајте емаил како што сме напишале. Тие што нема да внесат точен username и password за МојТермин, или пак истиот им е блокиран од МЗ, нема да можат да препишуваат рецепти и издаваат упати. Доколку некој има проблеми, да напише емаил на mojtermin@zdravstvo.gov.mk или да се јави на 02/15 444. Ве молиме да не се јавувате кај нас за тоа бидејќи ништо нема да можеме да направиме.

14.07.2015

Еве неколку препораки за одржување на вашите компјутери во добра состојба. Секогаш на компјутерите во ПЗУ имајте лиценциран и ажурен антивирус. Намалете го користењето на Интернет на компјутерите на минимум. Отварајте ги порталите само на ФЗОМ и МЗ. Максимално избегнувајте да користите УСБ мемории. Не инсталирајте никакви дополнителни програми. Редовно правете backup. На овие препораки особено придржувајте се на компјутерот на кој е инсталирана базата на податоци. Со тоа ќе го намалите времето на нефункционирање на Вашата ординација на минимум а ќе го заштедите и нашето време.

10.07.2015

Од 15ти Јули повторно ќе стане задолжителна употребата на сесиски токен. Тие што нема да внесат точен username и password за МојТермин, или пак истиот им е блокиран од МЗ, нема да можат да препишуваат рецепти и издаваат упати. Доколку некој има проблеми, да напише емаил на mojtermin@zdravstvo.gov.mk или да се јави на 02/15 444. Ве молиме да не се јавувате кај нас за тоа бидејќи ништо нема да можеме да направиме.

04.07.2015

Во моментот не е задолжителна употребата на сесискиот токен, и да не внесете username и password за Мој Термин или да го внесете погрешно системот ќе работи и ќе може да издадете рецепти и упати. Но тоа набрзо ќе се смени и ќе стане задолжително. За да не се случи ОГРОМЕН проблем како пред неколку дена, ве молиме сите да проверите дали имате точен username и password. Исто така, Ве молиме истиот точно да го внесувате, затоа што по три неточни внесувања, истиот ќе биде блокиран од МЗ и потоа и да го внесувате точно нема да може да издавате рецепти и упати. Во таков случај треба да се контактира МЗ да ве одблокираат и да ви издадат нов password. Ве молиме за сите прашања во врска со ова, да се контактира МЗ на емаил или телефон кој го имаме дадено подоле.

02.07.2015

Почитувани корисници доколку имате проблем со испраќањето рецепти, упати и дневници Ве известуваме дека сте блокирани од серверот на МОЈ ТЕРМИН. Испратете е-маил на mojtermin@zdravstvo.gov.mk со податоци за вашата установа и лекарот кој е блокиран или пак јавете се на Тел: (02) 15 444.

01.07.2015

Почитувани корисници во текот на денешниот ден бевме блокирани од повици во врска со испраќањето на рецепти и упати, Ве известуваме дека проблемот со овие сесиски токени не е до софтверот, МОЈ ТЕРМИН имаат ставено филтер за корисничкото име и лозинка.ОВИЕ ПОЛИЊА СЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ЗА ПРЕПИШУВАЊЕ РЕЦЕПТИ И УПАТИ.
1.Проверете ги корисничкоти име и лозинка од МОЈ ТЕРМИН што ги внесувате при влез во програмата
2.Ако Ви се точни корисничкото име и лозинка тогаш најверојатно сте блокирани од МОЈ ТЕРМИН поради три погрешни внесувања на корисничкото име и лозинка.
За овој проблем Ве молиме контактирајте ги во МОЈ ТЕРМИН

30.06.2015

Доколу некој има проблеми со закачување на фајловите за податоците со целите на порталот на ФЗОМ, да се јави на нивните телефонски броеви кои ги дадоа за подршка 02/3289075 и 02/3289080, или да прати емаил на helpdesk@fzo.org.mk.

30.06.2015

Почитувани корисници, Ве молиме да вложите напори и што е можно повеќе самостојно да ги трансферирате податоците за целите. Изминатите 10 дена сме блокирани од огромен број на повици за трансфер на целите за година и пол за секој лекар, работа што понекојпат трае и по 5 часа за поединечен лекар. Од наша страна максимално едноставно е направена опцијата за трансфер. Во мените реализација на цели има опција креиранје на XML фајл со податоци за цели, таму се бира датум од, датум до, лекар и се клика на копчето креирај фајл. Тука нашата работа е завршена. Понатаму е решението на ФЗОМ за трансфер на фајлот, па еве и за него кратки информации. Треба да проверите дали фајлот е исправен на http://validator.fzo.org.mk. Типот на документот е превенција. Доколку има некои грешки во податоците, треба да ги најдете тие пациенти во програмата, да ги отклоните грешките. Кога ќе добиете порака дека фајлот е валиден тогаш се најавувате на порталот на ФЗОМ со ваш username, password и ставена картичка во читачот и го закачувате фајлот. За подетални иформации како ова се работи на порталот на ФЗОМ Ве молиме да се јавите кај нив.

12.06.2015

Почитувани Ве известуваме дека e задолжителна употреба на сесиски токен. Поради ова полињата за username и password за Мој Термин се задолжителни ќе треба да ги пополнувате при влез во програмата. Доколку не ги знаете вашите username и password јавете се во МОЈ ТЕРМИН.

22.05.2015

Почитувани Ве известуваме дека од 26.05.2015 ќе биде задолжителна употреба на сесиски токен. Поради ова полинјата за username и password за Мој Термин задолжително ќе треба да ги пополнувате при влез во програмата.

07.05.2015

Во најновата верзија на програмата од 27.04.2015 има опција за трансфер на податоците од целите во XML фајл, според договорот на ЗПЛРМ и фирмата Некстсенс. Во менито Realizacija na celi има опција Kreiranje XML fajl so podatoci za celi. Тука се бира лекар и датум од кој до кој да се трансферираат податоците, потоа се клика на креирај фајл и се бира каде да се сними фајлот. За тоа каде се закачува фајлот, и од кога ќе почне ова Ве молиме да не се јавувате кај нас бидејќи немаме никакви информации и не зависи од нас. За информации околу тоа да се конрактира ЗПЛРМ и ФЗОМ.

27.04.2015

Во најскоро време, најверојатно од 1 Мај за да функционираат сервисите на Мој термин во програмата ќе треба да се внесе username и password за Мој термин. Доколу некој не си го знае username и password-от за Мој термин, јавете се и прашајте во Мој термин. Ве молиме да не се јавувате кај нас за овие податоци ниту пак за телефонски броеви во Мој термин на кој ги даваат тие информации, бидејќи неможеме ништо со тоа да помогнеме, а да не губиме драгоцено време бидејќи на некој навистина му треба помош за отклонување на некој проблем.

08.04.2015

Докторка по Општа Медицина со работно искуство бара работа во Скопје. Контакт телефон: 078-299-218

Имаме сите видови компатибилни и оригинални тонери и кертриџи за HP, EPSON, CANON, LEXMARK, SAMSUNG, XEROX и многу други. Најповолни цени и испорака до вашата ординација (испорака на терироријата на Скопје). За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2468017 моб. 076/468017 од понеделник до петок од 09ч до 17ч

26.03.2015

Еве ја и втората верзија за денес, 14.15.

26.03.2015

Објавена е и верзијата за денес, 14.14. Се надеваме дека нема да има проблем како вчерашната верзија.

25.03.2015

Во текот на попладневните часови на 25.03.2015 година беше објавена верзијата 14.13. Поради грешка во објавената инсталациона верзија на нашиот сервер, кај сите што ја надградија програмата, се случи проблем со базата. За краток временски период од 20 минути грешката беше отклонета, но голем број на клиенти ја имаа надградено програмата во тие 20 минути. Останавме на работа и покасно и со teamviewer ги отклонивме грешките кај сите за да можат непречено да работат. Поради пречестите и практично секојдневни промени во програмата, времето за тестирање и верификација на точноста на сите процедури е сведено на минимум.

26.02.2015

Почитувани корисници на нашиот сфотвер ви препорачуваме да внимавате на компјутерите на кој ви е инсталирана базата! Тие компјутери користете ги исклучиво за работа со софтверот и користење на сервисите на МЗ и Фондот. Во никој случај овие компјутери не ги користете за слушање музика или гледање виео на интернет, не користете УСБ стикови кои сте ги користеле на други компјутери, не отварате веб страни со сомнителна содржина или реклами за да ја намалите можноста од заразување на компјутерот со вируси што ке допринесат до оштетување на базата и податоците во неа.
Со почит Ка-Софтплус

16.02.2015

Објавена е верзијата 14.10. Поради многу честото објавување на верзии немаме време да пишуваме објава за секоја верзија. Во оваа верзија се корегирани обрасците за ЛУ1 и ЛУ2 и исправени се некои грешки.

03.02.2015

Почитувани корисници сакаме да ве известиме дека пораи измени кои се правени на серверот на Министерството за здравство, можно е некои од Вас да неможат да испраќаат рецепти, закжуваат упати и праќаат електронски дневници. Со измените на серверот блокирани се некои адреси од повеќе интернет провајдери меѓу кои и корисниците на Blizoo. Се надеваме дека во најкус можен рок ќе си ја поправат грешката и ке бидете одблокирани по што ке можете да продолжите со работа.

30.01.2014

Веќе е објавена 7мата верзија оваа година. Како тргна работата ќе го надминеме рекордот од претходните година. Во ова верзија има нов таб за закажување упати за микробиологија во Интернет упати. Досегашниот начин за закажување на микробиологија останува, а може и преку овој таб со тоа што сега се закажува и таму каде неможеше. Има и исправки во годишниот извештај за целите.

28.01.2014

Доколку имате проблем при испраќање на рецепти и електронски дневник, или при издавање упати, одн. јавува грешка поврзана со токен, треба да го направите следново: Влезете во податоците за лекар за да направите промена. Потоа пополнете ги полињата: user name и password со кои се најавувате на порталот на ФЗОМ и потоа кликнете на копчето Потврди.

КА-СОФТ плус на сите клиенти им ја честита Новата 2015 година, и им пожелува многу здравје среќа и успех во истата.

25.12.2014

Кога се внесува реализација на цел со пратена покана/писмо, кај внесување треба да се селектирааат двете полиња: "поканети со писмо" и "Целта е комплетно реализирана".

19.12.2014

Во понеделник ќе биде објавена новата верзија за 2015 година. Ги молиме корисниците кои немаат платено за 2015 да не ја надградуваат верзијата бидејќи нема да работи.

Н О В О

Имаме сите видови компатибилни и оригинални тонери и кертриџи за HP, EPSON, CANON, LEXMARK, SAMSUNG, XEROX и многу други. Најповолни цени и испорака до вашата ординација (испорака на терироријата на Скопје). За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2468017 моб. 076/468017 од понеделник до петок од 09ч до 17ч

08.12.2014

Објавена е нова верзија 13.34. Исправени се некои грешки од верзијата 13.33.

08.12.2014

Во наредните неколку дена ќе биде објавена верзијата за 2015 година. Условите за плаќање се исти како лани и се објавени на нашиот web сајт www.ka-softplus.com.mk.

08.12.2014

Објавена е нова верзија 13.33. Во обрасците за интернет упати се печати местото на институцијата каде се упатува. Додадена е опција за праќање на медицинскиот дневник на серверот на МЗ во истото мени каде се печатеше досега. Во Planiranje na Celi е додаден преглед на активности за цели по барање на ФЗОМ. По барање на ФЗОМ се селектираат услугите кои треба да се направат за ЛУ1 и истите на образецот се обележани со знак за штиклирање.

13.11.2014

Објавена е нова верзија 13.32. Променет е изгледот на упатот за конзилијарно мислење.

17.11.2014

Минатата недела се обновени сигурносни сертификати на серверите на МЗ. На некои постари компјутери со Windows XP и SP помал од 3, нема да можат да се превземаат институциите, рецептите и термините.

13.11.2014

Објавена е нова верзија 13.31. Оневозможено е да се менува рецепт кој е веќе пратен на серерот на МЗ. На ЛУ1 упатите во специјалност е додаден текст Лабораторија, на барање на некои лекари од Битола.

13.11.2014

Почитувани корисници Ве известуваме дека проблемот со серверот во Министерство за здравство е отклонет.

13.11.2014

Почитувани корисници Ве известуваме дека во моментот има проблем со серверот во Министерство за здравство, поради ова нема да можете да закажувате термини и препишувате рецепти. Очекуваме дека ова ќе биде отклонето во најкус можен рок.

09.11.2014

Објавена е нова верзија 13.30. Направени се подобрувања во новите функционалности на програмата.

07.11.2014

Објавена е нова верзија 13.29. Додаден е електронски упат за конзилијарно мислење и за ЛУ1. Во формата за интернет упати има дополнителни два таба, еден за конзилијарно мислење, другиот за лабораторија ЛУ1.

02.11.2014

Објавена е нова верзија 13.27. Додаден е амбулантски дневник според Министерство за здравство. На формата осигуреници има ново поле за избор на видот на осигуреникот за потребите на овој дневник. На формата прегледи има ново поле за ибор на видот на услугата за тој дневник. Исто има копче медицински дневник МЗ на кое се печати овој дневник.

13.10.2014

На престојниот саем ТЕХНОМА 2014 ќе имаме штанд во хала 2. Ве покануваме да не посетите доколку сте во можност. Со почит, тимот на КА-СОФТ ПЛУС.

21.09.2014

Објавена е нова верзија 13.26. на одредени места во упатите се печати мобилниот телефон на пациентот согласно барањата на МЗ. Од 01.10.2014 зголемена е сумата на 400 денари годишно по бод за рецепти. Направена е корекција да може да се печатат болнички упати за некои установи каде имаше наводници и се појавуваше проблем.

17.09.2014

Поради временските непогоди во изминатиот период (обилни врнежи, проследени со силни грмотевици и електрични празнења) кај голем дел од ординациите дојде до оштетување (прегорување) на компјутерите и други електрични апарати. Поради тоа дојде до голема материјална штета и загуба на податоци во софтверите. Наша препорака е редовно правење на заштита на податоци на посебно усб и користење на дополнителни продолжни кабли со заштита од преголем напон. Ве известуваме дека Компјунет Инженеринг има ваков вид на уреди, од реноминираниот бренд APC. За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2461108 моб. 076/468017, 078/238496 од понеделник до петок од 09ч до 17ч.

21.07.2014

Објавена е нова верзија 13.25. Исправена е грешка при печатење на упат за радиодијагностика, каде дијагнозите се печатеа на кирилица. Сега се печатат на латиница.

17.07.2014

Доколку на вториот компјутер не се стартува програмата и дава грешка remote IP, тоа значи дека вториот компјутер неможе да се поврзе со серверот. Можни проблеми се: не функционирање на мрежата, промена на IP адресата на серверот или стартување на програмата на вториот компјутер пред да се вклучи серверот. Серверот треба да има статичка адреса која не се менува а не динамичка адреса која после некое време може да се смени. Доколку се смени адресата на серверот, вториот компјутер нема да може да се поврзе. За да се поврзе во полето remote IP треба да се стави IP адресата на серверот.

Потсетување за закажување за спортска медицина, упатство што беше објавено на 20ти февруари:

20.02.2014

Почитувани корисници ве известуваме дека упатитите за спортска медицина се закажуваат преку табот 'упатување на апарат'. Во тој таб се избира институција, потоа дејност и на колоната за апарат се појавува 'спортска медицина'.

Н О В О

Имаме сите видови компатибилни и оригинални тонери и кертриџи за HP, EPSON, CANON, LEXMARK, SAMSUNG, XEROX и многу други. Најповолни цени и испорака до вашата ординација (испорака на терироријата на Скопје). За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2468017 моб. 076/468017 од понеделник до петок од 09ч до 17ч

14.07.2014

Објавена е нова верзија 13.24. Исправена е грешка при печатење на болнички упат кај пациенти од замената.

10.07.2014

Објавена е нова верзија 13.23. Во оваа верзија, при интернет упати се праќаат и дополнителни дијагнози, не само главната дијагноза. Како дополнителни дијагнози се праќаат дијагнозите кои се внесуваат во табелата "одбрани дијагнози" во формата прегледи. Отклонети се и некои забележани и пријавени грешки и кај документи за ортопедски помагала е додадено копче +30 дена, кое автоматски смета +30дена за датум на важност од.

Н О В О

Имаме сите видови компатибилни и оригинални тонери и кертриџи за HP, EPSON, CANON, LEXMARK, SAMSUNG, XEROX и многу други. Најповолни цени и испорака до вашата ординација (испорака на терироријата на Скопје). За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2468017 моб. 076/468017 од понеделник до петок од 09ч до 17ч

20.06.2014

Докторка со 6 години работно искуство во приватна ПЗУ бара работа во Скопје. Контакт тел: 078-499-760

04.06.2014

Објавена е нова верзија 13.22. При вчитување на податоци од ФЗОМ се вчитува и ЕЗБО на носител.

НЕЗАДОЛЖИТЕЛНО

Ова е потребно доколку сакате да го чувате бекапот на податоците на Интернет сервер на Google. Google нуди сервис Google Drive кој е бесплатен и може да ви биде од голема корист, Google Drive е сигурно место за зачувување на бекапи и други битни документи. На нашата веб страна www.ka-softplus.com.mk во делот поддршка има објавено упатство за начинот на подесување и употреба на овој сервис. Сервисот е БЕСПЛАТЕН, начинот на инсталирање и подесување можете да го погледнете во нашето упатство или да побарате упатство дирекно на Google. Доколку неможете да се снајдете со инсталацијата на овој сервис можете да побарате помош од нас, за што еднократно ќе Ви биде наплатена сума од 600 денари +ДДВ доколку инсталацијата се направи далечински преку Teamviewer. Во Скопје може да инсталираме и со доаѓање во Вашите простории но цената во тој случај ќе биде 800 денари +ДДВ.

02.06.2014

Почитувани корисници, поради промена на ATC10 кодовите треба во програмот да конфигурирате кај рецептите за да се превземат новите кодови. Откако ќе направите превземање треба да ја исклучите и повторно да ја вклучите програмата и следните рецепти да не ги препишувате со двоен клик од листата на претходно препишани рецепти.

Н О В О

Имаме сите видови компатибилни и оригинални тонери и кертриџи за HP, EPSON, CANON, LEXMARK, SAMSUNG, XEROX и многу други. Најповолни цени и испорака до вашата ординација (испорака на терироријата на Скопје). За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2468017 моб. 076/468017 од понеделник до петок од 09ч до 17ч

15.05.2014

Почитувани корисници поради големиот број јавувања во врска со претходното известување Ве замолуваме сите прашања и нејасни работи кои ги имате во врска со договорот да ги испраќате на овој е-маил: prodazba@compunet.com.mk

14.05.2014

Известување до сите оние на кои им е потребен договор за заштита на лични податоци да ги испратат следниве податоци
  1. Име на ПЗУ:
  2. Тип на ПЗУ:
  3. Адреса:
  4. ЕМБС на ПЗУ:
  5. Даночен број на ПЗУ:
  6. Овластено лице:
на овој е-маил: prodazba@compunet.com.mk со назнака: Податоци за договор за заштита на лични податоци.

12.05.2014

Почитувани корисници ве потсетуваме дека потребно е да правите бекап (заштита на податоци) како би се избегнало несакано губење на податоците.

12.05.2014

Објавена е нова верзија 13.21. На приоритетните упати, во полињата термин, лекар и факсимил пишува Преглед со приоритет.

05.05.2014

Објавена е нова верзија 13.20. Додадена е можност за издавање на Интернет упат за Хемодијализа и Микробиологија, За издавање на упат за хемодијализа во формата Интернет упати има копче упат за Хемодијализа. За Микробиологија пак, нема посебно копче, ако сте позиционирани на Медицинска микробиологија со паразитологија, треба да изберете лабораторија и кликате на копчето "Закажи на микробиологија". Toa копче ќе се појави само кога сте позиционирани на лабораторија за микробиологија.

14.04.2014

Објавена е нова верзија 13.19. Имплементиран е болнички упат преку серверот на МЗ. Во формата интернет упати има таб болнички упат. Овде се бира Институција и оддел. Во долниот дел се внесува објаснувањето зошто матичен лекар издава болнички упат. Доколку се праќа во болница на терциерно ниво, треба да се селектира полето исклучоци за праќање директно на терциерно ниво, се одбира причината и се клика на закажи болнички упат. Доколку се одбере причина Друго, треба да се пополни истата во полето кое ќе се отвори. Доколку се знае лекарот кон кого се упатува се штиклира полето за лекар кон кој се упатува и се пополнуваат податоците за име и презиме и шифра на лекар.

20.03.2014

Почитувани корисници ве потсетуваме редовно да правите ЗАШТИТА НА ПОДАТОЦИ.

20.03.2014

Почитувани корисници проблемот со фаилот за превземанје на институциите од министерство за здравство е отклонет. После 13:30 часот можете да направите конфигуриранје кај УПАТИ ИНТЕРНЕТ.

20.03.2014

Почитувани корисници има проблем со фаилот за превземанје на институциите од министерство за здравство. Затоа во следниот период додека да се реши проблемот НЕ КОНФИГУРИРАЈТЕ КАЈ УПАТИ ИНТЕРНЕТ.

19.03.2014

Почитувани корисници имаме информација дека има промена во генериките па за да немате проблеми при препишување на рецепти ќе треба да ги превземете новите генерики. (во табот 'конфигурирање' кај рецептите има копче 'превземи повторно')

18.03.2014

Објавена е нова верзија 13.18. Направено е забрзување на вчитување на термините, особено забележително кај спортска медицина во Скопје.

11.03.2014

За да можете да видите за некоја цел на кои пациенти можете да ја реализирате треба од менито 'Planiranje na celi' па потоа 'Planiranje naj NOVO', потоа се избира година тромесечие и лекар и се клика на копчето прикажи со што во долниот дел на прозорот ќе се појават целите, за да изберете цел треба да кликнете на таа цел и потоа да кликнете на копчето 'ЛИСТАЈ' и на екранот ке добиете табела на пациенти на кои можете да ја реализирате целта која сте ја избрале од табелата.

10.03.2014

Почитувани корисници доколку некој пациент го враќаат од аптека поради проблем со дијагнозата (му бараат некоја дијагноза која ја немате во програмата), тогаш треба од главното мени на програмата да изберете 'Sifrarnici' па пороа 'Dijagnozi' и на '+' можете да додадете нова дијагноза, потоа кликате потврди, потребно е да ја изгасите капитацијата и дури потоа дијагнозата ке ви се појави за да можете да ја изберете при препишување на рецепт или при внесување на прегледи.

10.03.2014

Објавена е верзија 13.17 во која се направени неколку корекции меѓу кои и решение на подолу опишаниот проблем.

10.03.2014

Во изминатите 2 месеци кај 15 до 20 установи дојде до појава на губење на дел од податоците кои ги имаат внесено во тековниот ден. Бидејќи ова појава зачести од Нова година наваму преземавме интензивни активности да утврдиме за што станува збор. Кај голем број ординации беше наместено да се запишуваат во log сите активности кои се извршуваат. Особено тоа се направи кај установите кај кои дојде до загуба на податоци. на одредени периоди ги земавме тие log-ови и детално истражувавме што се случува. Особено детално беа истражувани активностите таму каде се појави загуба на податоци. Потрошивме големи финансиски ресурси и голем број на саати работа да утврдиме што е проблемот и да најдеме решение. Од земените log-ови увидени се голем број на чудни, дури и несфатливи начини на работа со програмата. За проблемот, на крајот по голем број на потрошени викенди и ноќи се утврди дека се случува поради НЕПРАВИЛЕН и доста НЕВООБИЧАЕН начин на работа. Проблемот се случуваше при внесување на цели. За нова цел се клика на + и се внесуваат потребните податоци. Потоа наместо да се кликне на потврди, пак се клика на + и се внесува друга цел и пак не се клика на потврди. Потоа се бришаат внесените цели со кликање на -. Таквиот неправилен и тешко утврдлив начин на работа водеше кон блокирање на базата и губење на дел од податоците од тековниот ден. Во новата верзија 13.17 е направена забрана на ваквиот начин на работа, меѓутоа, постојат други можни неправилни комбинации чиј број можеби се брои и со милијарди. Сите можни комбинации за неправилна работа неможат да бидат блокирани. Очекуваме дека сите треба да ги знаат и почитуваат ОСНОВНИТЕ принципи на работа со програмата, за внесување на нов податок кликање на +, што на крај завршува со откажи ако се откажуваме од внесување или потврди ако сакаме да ги запишеме внесеното. Тешко можевме да претпоставиме дека ќе има појава на кликање на многу пати на + без ниеднаш да се клика на потврди или откажи, проследено потоа со бришење на така внесените податоци. Ве молиме за ПРАВИЛНА работа со програмата.

06.03.2014

Почитувани корисници имаме информација дека има промена во генериките па за да немате проблеми при препишување на рецепти ќе треба да ги превземете новите генерики. (во табот 'конфигурирање' кај рецептите има копче 'превземи повторно')

05.03.2014

Почитувани корисници доколку имате проблем со рецептите, доколку ви ги враќаат од аптеките бидејќи дијагнозата не била соодветна за таа генерика Ве известуваме дека тоа е проблем кој треба да се реши во аптеката, Ве известуваме дека сме запознаени со филтерот кој го најави Министерството за Здравство меѓутоа тој треба да почне да функционира после 01.05.2014 год.

03.03.2014

Објавена е нова верзија на капитација 13.16. Во неа се додадени двете нови анализи во ЛУ1 образецот. Отклонети се и некои грешки.

20.02.2014

Почитувани корисници ве известуваме дека упатитите за спортска медицина се закажуваат преку табот 'упатување на апарат'. Во тој таб се избира институција, потоа дејност и на колоната за апарат се појавува 'спортска медицина'.

10.02.2014

Објавена е нова верзија 13.15. Во неа е ажуриран образецот за ортопедски помагала, автоматски се пресметува скор кај целта КВП.

09.02.2014

Утре, на 10.02.2014 ќе биде објавена нова верзија на програмата. Кога ќе ја добиете пораката дека има нова верзија и кликнете на yes за да се надгради, чекајте додека повторно не ви се појави прозорот за внесување на корисничко име и лозинка. Доколку во меѓувреме не чекате и повторно ја стартувате програмата или пак го рестартирате компјутерот, програмата нема да се надгради како што треба и нема да работи.

04.02.2014

Доколку немате проблем кој ве оневозможува во работата, или се појавува некаква грешка која не е критична за работата ве молиме за тоа да не информирате преку email порака. Исто така, за разни коментари, прашања и предлози за подобрување на програмата молиме истите да се праќаат како email пораки на нашата email адреса kasoftplus1@yahoo.com. Email пораките ги читаме по неколку пати на ден, ги анализираме барањата и на сите одговараме. Телефоните треба да останат слободни за тие што навистина имаат некој сериозен проблем и им треба брза и моментална интервенција. Благодариме за разбирањето.

04.02.2014

Ве молиме да се прочитаат и сфатат овие препораки: Кога има нова верзија на програмата, се појавува порака дека има нова верзија, дали сакате да ја инсталирате. Кога ќе кликнете на yes, програмата се симнува од интернет и самостојно се инсталира. Додека повторно самостојно не се стартува и не ви побара корисничко име и лозинка, во никој случај немојте да го рестартирате компјутерот или повторно да ја стартувате програмата. Ако тоа го направите, новата верзија од програмата нема да се инсталира како што треба и нема да работи.

03.02.2014

Ве молиме да ги проучите обрасците за новите цели кои ги креираше ФЗОМ и да го прочитате упатството кое го поставивме на нашиот веб сајт за работа со новите цели.

03.02.2014

Во врска со новите цели на нашата веб страна www.ka-softplus.com.mk во делот за ПОДРШКА има кратко упатство околку начинот на реализација на целите.

03.02.2014

Ве молиме да се прочитаат и сфатат овие препораки: Кога има нова верзија на програмата, се појавува порака дека има нова верзија, дали сакате да ја инсталирате. Кога ќе кликнете на yes, програмата се симнува од интернет и самостојно се инсталира. Додека повторно самостојно не се стартува и не ви побара корисничко име и лозинка, во никој случај немојте да го рестартирате компјутерот или повторно да ја стартувате програмата. Ако тоа го направите, новата верзија од програмата нема да се инсталира како што треба и нема да работи.

03.02.2014

Во новата верзија, по барање од МЗ, е направено на упатите да не се печати описот на дијагнозата туку само МКБ10 шифрата. Ве молиме да не се јавувате и за тоа, затоа што сме блокирани од јавувања и навистина некој што има вистински проблем неможе да не добие.

03.02.2014

Верзијата 13.14 автоматски ги пронаоѓа хронично болните во зависност од претходно внесените дијагнози во прегледите. Во оваа верзија целите се сметаат за реализирани ако на формата реализирање на цели е селектирано полето "Целта е комплетно реализирана". Доколку досега комплетно сте реализирале некои цели треба да го селектирате ова поле и да кликнете на потврди.

03.02.2014

За жал верзијата 13.13 не преживеа долго време. Во недела на 02.02.2013 беа објавени нови обрасци за цели. Тимот на Ка-Софт интензивно работеше истите да ги имплементира и затоа е објавена нова верзија 13.14.

02.02.2014

На формата прегледи има копчиња Збирен електронски амбулантски дневник и Детален електронски амбулантски дневник. Збирниот електронски амбулантски дневник се печати на крајот на денот. Деталниот електронски амбулантски дневник не треба да се печати. Деталниот амбулантски дневник ќе се користи кога ќе има контрола од ФЗОМ, евентуално тие може да го печатат ако им треба.

01.02.2014

На формата прегледи има копчиња Збирен електронски амбулантски дневник и Детален електронски амбулантски дневник. Збирниот електронски амбулантски дневник се печати на крајот на денот. Деталниот електронски амбулантски дневник не треба да се печати. Деталниот амбулантски дневник ќе се користи кога ќе има контрола од ФЗОМ, евентуално тие може да го печатат ако им треба.

01.02.2014

Ве молиме да се прочита, и научи начинот за проверка на осигурувањето од серверот на Министерство за здравство. На формата прегледи има копче Провери осигурување МЗ. Доколку се кликне на него се добиваат податоци за осигурувањето на тековниот пациент.

01.02.2014

Ве молиме да се прочита, и научи начинот за вчитување на ЕЗБО бројот од картичката доколку некој сака да го користи. На формата за прегледи, до полето за ЕЗБО бројот има копче Читај ЕЗБО. Кога ќе се кликне на него ќе се вчита ЕЗБО бројот доколку е ставена картицата во omnikey читач.

01.02.2014

Објавена е нова верзија 13.13. Во неа се имплементирани сите новитети околу Електронскиот амбулантски дневник. Имплементирана е и опција за читање на ЕЗБО бројот од електронската картичка на формата прегледи и во осигуреници. Може да се провери и состојбата на осигурување на пациентот од серверот на Министерство за здравство.

31.01.2014

ПРОМЕНА НА РАСПОРЕДОТ ЗА ЕДУКАЦИИТЕ ЗА КЛИНИЧКИ УПАТСТВА

Проектот продолжува, Во меѓувреме ќе бидете известени за нов распоред и нов начин на реализација на започнатиот проект Почитувани, Со овој допис, од име на Министерството за здравство би сакале да истакнеме дека минатиот викенд се одржа првата од серијата бесплатни обуки во организација на Министерство за здравство за Упатствата за практицирање на Медицина базирана на докази. Министерството за здравство, со цел да излезе во пресрет на вашите барања, но и задоволување на потребите на здравствениот систем и пациентите, соодветно го преработи каледнарот за задолжителните и бесплатни обуки (Овој календар за обуки сеуште не е финален и не е објавен никаде). Начелно се предвидува овие обуки да се одржуват на квартално ниво, при што за термиот и материјалите благовремено ќе бидете известени. Значи викендов и наредните викенди според стариот распоред, нема да има обука во пунктовите. За точната дата ќе бидете навремено известени..

ЦЕЛОТО ИЗВЕСТУВАЊЕ НА ОВОЈ ЛИНК

(http://zdravstvo.gov.mk/izvestuvanjezamaticni).

21.01.2014

ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани, Почнувајќи од претстојниот викенд (25ти и 26ти Јануари 2014 година) Министерството за здравство организира ЗАДОЛЖИТЕЛНИ и БЕСПЛАТНИ обуки во викендите, почнувајќи од 25ти Јануари до 11ти Мај 2014 година. Секој матичен лекар ќе има предавања секој втор викенд. Обуките ќе се одржуваат и во сабота и недела. Потребно е ВЕДНАШ да утврдите : 1. Во кој ПУНКТ спаѓате и местото во кое ќе се одржуваат предавањата 2. Датумите за одржување на обуките за вашиот ПУНКТ 3. Материјали за подготовка пред обуките (објавени се на страната на МЗ) ПОТРЕБНИТЕ ИНФОРМАЦИИ ЌЕ ГИ ДОБИЕТЕ ТУКА:

http://zdravstvo.gov.mk/izvestuvanjezamaticni

Доколку некој има нешто нејасно или прашање во врска со ова нека се јави во Мој Термин на 02/15 444, не кај нас бидејќи апсолутно немаме никакви информации и незнаеме ништо за овие обуки.

16.01.2014

Доколку некојпат не работи сајтот Мој Термин на Министерство за здравство или сајтот на ФЗОМ, Ве молиме да не се јавувате кај нас. Евентуално може да се јавите во Министерство за здравство или во ФЗОМ соодветно. Во такви моменти ние сме блокирани од јавувања а неможеме ништо да направиме бидејќи сајтовите не се наши. Поради таквите јавувања кај нас не сме во можност да услужиме некој корисник кој навистина има некој проблем кој е поврзан со нас. Благодариме за разбирањето.

16.01.2014

Информирани сме од многу места дека сајтот на ФЗОМ за пријавување и одјавување на пациенти не работи. Ве молиме за тие проблем да се јавувате во ФЗОМ, ние неможеме да ги отклониме тие проблеми бидејќи сајтот не е наш. Телефонските броеви на ФЗОМ побарајте ги на нивниот сајт или во подрачните служби.

11.01.2014

Почитувани, Ве известуваме дека е потребно во Мој Термин да ги ажурирате податоците за контакт: e-mail адреса и мобилен телефонски број. Тоа може да го направите откако ќе се најавите на http://mojtermin.mk/ со корисничко име и лозинка, за кое, доколку немате информација, може да се обратите со мејл на следнава адреса mojtermin@zdravstvo.gov.mk. Податоците за контакт кои ќе ги внесете се задолжителни за сите здравствени работници и во иднина ќе се користат за официјална комуникација на Министерството за здравство со Вас. Со почит, Министерство за здравство. Доколку некој има нешто нејасно или прашање во врска со ова нека се јави во Мој Термин на 02/15 444, не кај нас.

08.01.2014

Тимот на КА-СОФТ вложи максимални напори и успеа да ги направи потребните промени и да ги имплементира новите цели за да може да стартувате со НЕОПХОДНИТЕ работи веднаш по празниците.

08.01.2014

Ве молиме да се прочита и сфати оваа информација: Нема грешка во програмата за бројот на целите кои треба да ги реализирате. Новите цели се спроведуваат на 50% од населението од 14 до 65 години годишно.

08.01.2014

Ве молиме да се прочита и сфати оваа информација: Трансфер на податоци за новите цели нема затоа што ФЗОМ сеуште нема дефинирано протокол како тие податоци ќе се разменуваат.

08.01.2014

Објавена е нова верзија во која е најбитно дека: Имплементирани се новите цели, пресметка за новите цели, план и реализација на новите цели. Имплементирани се и 95% од потребните работи за електронскиот амбулантски дневник. Новите полиња кои се појавуваат на формата прегледи се за Електронскиот амбулантски дневник.

03.01.2014

Ги имаме сите потребни информации за новите цели. Кога ќе биде готова програмата со новите цели ќе ја објавиме и таа автоматски ќе се надгради.

02.01.2014

Ве молиме да се прочита и сфати следнава информација: Нема објавено никакви нови информации за нови цели. Податоци за нови цели, информации кои ќе се внесуваат за нив и шаблони за истите воопшто не се објавени. Кога ќе има нешто ново ние ќе дознаеме пред Вас и ќе спремиме соодветна измена во програмата која автоматски ќе се инсталира кај вас, доколку има потреба од такво нешто.

31.12.2013

Среќни и весели празници, многу здравје, среќа и успех во Новата 2014 година Ви посакува тимот на Ка-софт.

30.12.2013

Објавена е нова верзија 13.11. Во неа е поставено копче на формата прегледи "Податоци за пациент". Со кликање на тоа копче директно се отвора формата за осигуреници со пополнети податоци за тој пациент.

25.12.2013

Објавена е новата верзија на капитација за 2014 година.

25.12.2013

Денес попладне ќе биде објавена новата верзија за 2014 година. Тие што се денес втора смена ќе може да се јават за активациски код,по објавување на програмата. Утре работното време ќе ни биде од 7.30. Тие што се утре прва смена ќе може да се јават за активациски клуч после 7.30.

24.12.2013

Почитувани доколку имате проблем со закажување на приоритетни упати проблемот не е до софтверот. Од денес министерството за здравство има воведено рестрикции за приоритетни упати во некој дејности и поради тоа можно е да не можете да праќате приоритетни упати за тие дејности.

21.12.2013

Во наредните неколку дена ќе биде објавена верзијата за 2014 година. Оние кои ја немаат платено верзијата за 2014 нека не ја надградуваат бидејќи програмата нема да работи. Значи, кога ќе се појави прозорот дека има нова верзија не кликајте на yes да се надгради туку на no.

Н О В О

Имаме сите видови компатибилни и оригинални тонери и кертриџи за HP, EPSON, CANON, LEXMARK, SAMSUNG, XEROX и многу други. Најповолни цени и испорака до вашата ординација (испорака на терироријата на Скопје). За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2468017 моб. 076/468017 од понеделник до петок од 09ч до 17ч

02.12.2013

Објавена е верзија 12.37. Променети се обрасците за рецепти.

26.11.2013

Објавени се информациите за плаќање на програмите за 2014 година на web сајтот www.ka-softplus.com.mk.

26.11.2013

Објавена е верзија 12.36. Додадено е превземање на итни упати генерирани од страна на специјалист. Копчето за превземање на итните упати е во Интернет упати, таб досегашни упатувања.

25.11.2013

Почитувани корисници имаме известување од Министерството за здравство дека 27.11.2013 (Среда) е неработен ден. Доколку имате пациенти на кои им имате закажано термин на тој ден ќе треба да ги известите дека прегледот ќе можат да го реализираат на ден 30.11.2013 (Сабота).

18.11.2013

Почитувани корисници Ве известуваме дека денес од страна на Министерството за Здравство се додадени нови оделенија и нови специјалисти за упатување. Поради тоа ќе треба да конфигурирате повторно кај 'Упати интернет'.

05.11.2013

Во скоро време ќе почне да се проверува валидноста на мобилниот телефонски број кој е внесен за пациентот. Со неточен мобилен телефонски број нема да може да се врши упатување. Мобилниот телефонски број треба да почнува со 0 и да има 9 цифри. Пример: 07XXXXXXX.

17.10.2013

Почитувани Ве известуваме дека утрово има проблем во Министерството за здравство, серверот e преоптоварен и можно е да неможете да праќате рецепти или упати. Проблемот е до серверот на МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО!

15.10.2013

Објавена е верзија 12.35. Додаден е приоритетен упат кај упатување на апарат и упатување по специјалности.

07.10.2013

Почитувани Ве известуваме дека поради проблем во Министерство за здравство нема да можете да закажувате и да праќате рецепти. Проблемот не е до нашиот софтвер, се надеваме дека во текот на денот ќе го средат проблемот кај нив и ќе можете повторно да функционирате без проблеми.

04.10.2013

Објавена е верзија 12.34. Избришано е копчето за печатење на упат без праќање на упатот на Интернет.

25.09.2013

Објавена е 33-та верзија 12.33. Додаден е специјалистички упат при закажување на апарат.

24.09.2013

Порака од Министерство за здравство: генериката pramipexole наместо од 0.18 мг препишувајте ја од 0.25, и наместо 0.7 мг препишувајте ја таа од 1. Повеќе информации на сајтот на www.zplrm.mk и во Министерство за здравство.

12.09.2013

Објаснување во врска со цените на генериките: Како што веќе знаете генериките и сите податоци поврзани со нив ги внесуваат од Министерство за здравство. Со конфигурирање кај електронски рецепти вие само ги превземате податоците од серверот на Министерство за здравство. Со тоа превземање се земаат и цените на генериките. На телефонот за подршка, 02/15 444 може да побарате во Министерство за здравство да се изврши корекција на некои цени. По превземање имате и можност во менито Listi/Generiki Internet да промените самостојно некои цени, доколку сметате дека тоа е потребно. Ние не би сакале да менуваме податоци кои ги внесува една официјална институција како што е Министерство за здравство. Инаку, колку за потсетување, што веруваме дека исто така го знаете. Овие цени и суми на вкупно препишани лекови кои се добиваат во програмата се само информативни и служат отприлика да знаете до каде сте дошле со препишувањето. Некои препишани рецепти кои кај вас влегуваат во сумата и воопшто не се земаат од пациентите. Сумата која се употребува за целта рецепти е таа која ја добива ФЗОМ од аптеките. Затоа, и на трансферите на податоци кои се прават кон ФЗОМ воопшто не се трансферираат овие суми ниту во фајловите за планирани цели ниту во фајловите за реализирани цели. Доколку според вашата програма сте ја надминале максималната сума, можете во менито Planiranje/Racno menuvanje да ја зголемите планираната сума над тоа што ги имате препишано, бидејќи и онака оваа пресметка се врши не од вашите податоци туку од она што го добива ФЗОМ од аптеките.

11.09.2013

Објавена е нова верзија на софтверот за капитација, 12.32. Во неа има опција за побрзо конфигурирање на 'упат интернет'.

11.09.2013

Сервисот на Министерство за здравство за превземање на институции работи. Moжете да конфигурирате.

11.09.2013

Сервисот на Министерство за здравство за превземање на институции не работи. Не кликајте на конфигурирај. Кога ќе го направат ќе ставиме нова порака.

10.09.2013

Почитувани доколку имате проблем кога закажувате, ако ви се појави грешка при вчитување на лекари ве молиме конфигурирајте повторно.

03.09.2013

Ве молиме да се прочита ова упатство за пребарување на институции: Додадена е опција за препарување на институции кај интернет упатите (полето се наоѓа веднаш под полето каде што ги има инстируциите). Во ова поле треба да се внесе името или дел од името на иституцијата и да се кликне пребарај, после ова во полето институции ќе има плус (+) само во оние групи кадешто има таква институција. Доколку сакате да ви се појават повторно сите институции треба да кликнете на копчето прикажи сите и филтерот ке се избрише.

03.09.2013

Објавена е нова верзија на софтверот за капитација, 12.31. Во неа има опција за пребарување на институции.

30.08.2013

Ве молиме да се прочита ова упатство за приоритетни упати: Во формата Интернет упати има и копче приоритетен упат. Тие упати се користат само за итни случаи и за нив треба да се избере само Институција и дејност. Не треба да се бира лекар и термин. Во полето Наод (причина за приоритетен упат) треба да се напише зашто упатот е Итен (приоритетен). Потоа се клика на копчето Приоритетен упат.

30.08.2013

Објавена е нова верзија на софтверот за капитација, 12.30, јубилејна 30 верзија оваа година. Во неа позначајни измени се: имплементација на приоритетен упат, превод на пораките кои се враќаат од серверот на Министерство за здравство на македонски јазик.

29.08.2013

Доколку при закажување на термин ви се јавува порака Patient mobile phone is required, тоа значи дека во полето мобилен тел. број во осигуреници треба да се внесе мобилниот телефон. Напоменуваме дека мобилниот телефон треба да се внесе во полето мобилен тел. број а не во полето телефон.

29.08.2013

Доколку при закажување на термин или праќање на електронски рецепт не се закаже терминот или рецептот не се прати успешно, се враќа порака од серверот на Министерство за здравство со текст на грешката. Во текстот на грешката пишува што е проблемот, прочитајте го текстот и утврдете што е грешката. Ако недостига некој податок што не сте го внеле, внесете го. Најчеста грешка е дека лекарот не е матичен за пациентот за кој се закажува термин или се праќа електронски рецепт. Друга честа грешка е со ставање на шифри на специјалист или субспецијалист. Доколку генериката е во режим на препишување за кој треба препорака од специјалист или субспецијалист, соодветните шифри треба да бидат внесени. Грешката што ја добивате се враќа од серверот на МЗ и во неа има текстуален опис што е проблемот или што недостига. Ниедна од овие грешки неможат да се одстранат од наша страна бидејќи не се поврзани со функционирање на програмата.

29.08.2013

Во програмата 12.29 имате можност да ги смените цените на генериките кои се симнуваат од Министерство за здравство. Тоа се прави во менито Listi/Generiki internet .

27.08.2013

Обуки и инсталции на драјвер за читач и друг потребен софтвер: Доколку имате потреба може да ги инсталираме драјверите и другиот потребен софтвер за функционирање на ЕЗК, да Ве обучиме за работа со новиот портал на ФЗОМ на кој може да внесувате пријави и одјави, да ја добивате листата на пациенти кај Вас, да го проверите осигурувањето на пациентот и податоци за останатите лекари (стоматолози) кои ги има пациентот. За Скопје обуката ја вршиме во Вашите простории, додека за останатите градови треба да се јавите на 02/2461 108 и обуката се одвива преку телефон со употреба на Teamviewer. Оваа услуга дополнително се наплатува. Дополнителни информации може да се добијат на 02/2 461 108.

Н О В О

Имаме сите видови компатибилни и оригинални тонери и кертриџи за HP, EPSON, CANON, LEXMARK, SAMSUNG, XEROX и многу други. Најповолни цени и испорака до вашата ординација (испорака на терироријата на Скопје). За повеќе информации контактирајте не на: 02/5211200, 02/2468017 моб. 076/468017 од понеделник до петок од 09ч до 17ч

27.08.2013

По нашата препорака, добија код и институциите кои истиот го немаа така што сега може да се закажува и во нив. Проблемот остана само во Завод за ментално здравје Скопје, кој е нова институција и очекуваме брзо решение на проблемот и за нив.

23.08.2013

Во XML фајлот за институции кој го креира МЗ, на 8 институции не е ставен параметарот code без кој неможе да се закажуваат термини.Меѓу позначајните институции се Завод за ментално здравје Скопје и Стоматолошки клинички центар св. Пантелејмон. Одговорните во МЗ се информирани и очекуваме да го исправат XML фајлот за институции.

23.08.2013

XML фајлот за автоматско вметнување на EZBO бројот, доколку сакате да го користите тоа, се добива од Фондот за здравство. Или побарајте го од таму или симнете го од нивниот портал мое осигурување. Тие фајлови ние не ги даваме.

22.08.2013

Други битни работи што се направена во верзијата 12.29, а не се спомнати претходно се можност за менување на цените на генериките кои се симнуваат од серверот на Министерство за здравство и електросни рецепт за странски осигуреници. Цените може да ги смените во менито Listi/Generiki Internet.Можност за праќање на електроснки рецепти за странски осигуреници има во формата за електроснки рецепти.

22.08.2013

Објаснување за проблеми со праќање на рецепт со конзилиум: Во документацијата од Министесртво за здравство стои дека факсимилите во тој случај се праќаат во таговите subspecijalist и konzilium. Наместо тоа, во реалноста се користат таговите specijalist2 и specijalist3. Корекција за ова е направена во верзијата 12.29.

22.08.2013

Објавена е 29 тата верзија на програмата оваа година, 12.29. Во неа се направени овие значајни работи:1. Во внесување е додадена опција Vcituvanje na EZBO broevi, оваа опција ги превзема ЕЗБО броевите од XML фајлот од ФЗОМ. 2. Додадени се нови обрасци за РДУ1 и РДУ2. 3. Направена е компатибилност со праќање на рецепти за кои треба конзилиум.

21.08.2013

Доколку при закажување на термин ви се јавува порака Patient mobile phone is required, тоа значи дека во полето мобилен тел. број во осигуреници треба да се внесе мобилниот телефон. Напоменуваме дека мобилниот телефон треба да се внесе во полето мобилен тел. број а не во полето телефон.

07.08.2013

Доколку при закажување на термин или праќање на електронски рецепт не се закаже терминот или рецептот не се прати успешно, се враќа порака од серверот на Министерство за здравство со текст на грешката. Во текстот на грешката пишува што е проблемот, прочитајте го текстот и утврдете што е грешката. Ако недостига некој податок што не сте го внеле, внесете го. Најчеста грешка е дека лекарот не е матичен за пациентот за кој се закажува термин или се праќа електронски рецепт. Друга честа грешка е со ставање на шифри на специјалист или субспецијалист. Доколку генериката е во режим на препишување за кој треба препорака од специјалист или субспецијалист, соодветните шифри треба да бидат внесени. Грешката што ја добивате се враќа од серверот на МЗ и во неа има текстуален опис што е проблемот или што недостига. Ниедна од овие грешки неможат да се одстранат од наша страна бидејќи не се поврзани со функционирање на програмата.

06.08.2013

Имињата на генериките, режимот на препишување и цените кај електронските рецепти не се дефинираат од нас. Тие податоци ги внесува Министерство за здравство и истите се превземаат тогаш кога се прави конфигурирање. Ние не можеме да внесеме нови генерики ниту пак да извршиме поромена на некои од податоците.

25.07.2013

Обуки и инсталции на драјвер за читач и друг потребен софтвер: Доколку имате потреба може да ги инсталираме драјверите и другиот потребен софтвер за функционирање на ЕЗК, да Ве обучиме за работа со новиот портал на ФЗОМ на кој може да внесувате пријави и одјави, да ја добивате листата на пациенти кај Вас, да го проверите осигурувањето на пациентот и податоци за останатите лекари (стоматолози) кои ги има пациентот. За Скопје обуката ја вршиме во Вашите простории, додека за останатите градови треба да се јавите на 02/2461 108 и обуката се одвива пр??ку телефон со употреба на Teamviewer. Оваа услуга дополнително се наплатува. Дополнителни информации може да се добијат на 02/2 461 108.

25.07.2013

Објаснување во врска со превземање на податоци за институции: При превземање на податоците за институции, од серверот на МЗ во Вашата база се превземаат само Институциите и дејностите . Податоците за лекарите, апаратите и термините не се превземаат со конфигурирање. Тие се читаат online во моментот кога правите закажување. На некои места постои заблуда дека треба да се превзема секој ден или секој втор ден за да се превземеле термините. Тоа не е точно, како што објaснивме, термините се превземаат и се прикажуваат во моментот кога го вршите закажувањето. Податоците за институции би требало да се превземаат многу ретко, тогаш кога ќе се отвори нова институција, нова дејност во некоја институција и да треба токму во таму да упатите пациент. Доколку немате таков случај не треба да ги превземате институциите.

22.07.2013

Упатсв??то за закажување на термини за апарати можете да го најдете на нашата веб страна: www.ka-softplus.com.mk

22.07.2013

Објавена е нова верзија на капитација 12.28. Во оваа верзија е додадена опција за закажување на апарати.

18.07.2013

Денеска Министерството за здравство има направено измени во шифрарникот на институции за упатување. За да немате проблеми при закажувањето на термини потребно е да направите конфигурирање (да ги превземете институциите повторно).

12.07.2013

Објавена е нова верзија на капитација 12.27. Во оваа верзија корегирана е грешка при реализирање на цели и нема никаква промена во начинот на работење.

10.07.2013

Доколку при закажување на термин или праќање на електронски рецепт не се закаже терминот или рецептот не се прати успешно, се враќа порака од серверот на Министерство за здравство со текст на грешката. Во текстот на грешката пишува што е проблемот, прочитајте го текстот и утврдете што е грешката. Ако фали некој податок што не сте го внеле, внесете го. Ниедна од овие грешки неможат да се одстранат од наша страна бидејќи не се поврзани со функционирање на програмата.

09.07.2013

Објавена е нова верзија на капитација 12.26. Во оваа верзија оптимизирано е внесувањето на рецепти (додадена е можност за препишување на повеќе рецепти за ист лек одеднаш).

09.07.2013

Објавена е ново упатство за внесување на електронски рецепти.

01.07.2013

Доколку неможете да го пратите рецептот на серверот од Министерство за здравство во моментот, пробајте подоцна. Проблемот не е до нас и ние неможеме да го отклониме. Паѓа серверот на Министерството. Кога ќе го стартуваат ќе може да ги пратите рецептите. Ние воопшто неможеме во тоа ништо да помогнеме.

01.07.2013

Објавена е нова верзија на капитација 12.25

30.06.2013

Објавена е нова верзија на капитација 12.24

27.06.2013

Почитувани корисници, пред да започнете со издавање електронски рецепти најпрво треба да ги превземете генериките од серверот на Министерството за Здравство. Во формата за препишување на рецепти го избирате табот „Конфигурирање“ и потоа притискате на копчето „Превземи повторно“. Оваа постапка е слична на постапката за превземање институции за интернет упати.

27.06.2013

Денеска е објавена нова верзија на капитација (верзија 12.23). Во оваа верзија е овозможено да препишувате рецепти преку интернет. На нашата веб страна www.ka-softplus.com.mk има детелно упатсвто како да препишувате рецепти преку интернет.

19.06.2013

Во врска со електронските рецепти: Од Министерството за Здравство сеуште не е ставена комплетна позитивна листа. Освен тоа недостигаат податоците за цена на лекот, дали лекот е антибиотик или анксиолитик што се битни податоци за реализација на целта рецепти. Во нашата програма делот за електронски рецепти е готов, меѓутоа не го објавуваме поради недостиг на тие податоци што ке доведе до неточност при реализација на целта рецепти. Имаме ветување од Министерството за Здравство дека за краток временски период ќе ги комплетираат податоците што недостасуваат. Откако ова ќе биде средено од страна на Министерството за Здравство од наша страна ќе биде објавена комплетна верзија која ќе функционира како што треба.

17.06.2013

Поради можност од хардверски дефект, кражба на компјутер, снемување на струја или блокирање на компјутерот може да дојде до загуба на податоци.За да се спречи загубата на податоци потребно е да правите заштита на податоците барем 2 пати месечно. За они кои го немаат програмчето за правење на заштита на податоци можат да го симнат од нашата веб страна www.ka-softplus.com.mk

03.06.2013

За сите оние кои имаат проблем со интернет упатите: Во петокот на 31.05.2013 на серверот на Министерство на Здравство имаШе направено измени околу институциите, дејностите и лекарите поради што можеби нема да можете да закажувате. Во конфигурирање кај интернет упатите треба да ги превземете податоците повторно.

27.05.2013

Објавена е нова верзија 12.22.Во оваа верија прилагодени се рецептите и упатите споредн новиот правилник. Додадени се три нови документи во Прегледи/Документи.

10.05.2013

Препорака во врска со интернет упатот, во табот Конфигурирање има копче Превземи повторно. Со кликање на оваа копче се превземаат сите институции, дејности и лекари од серверите на Министерство за здравство. Во зависност од брзината на Интернет, брзината на компјутерот и оптеретеноста на серверот во МЗ, оваа операција може да трае и 1 час. Доколку кликнете на оваа копче се додека незаврши трансферот нема да може да работите, затоа кликајте на него после работа или кога имате пауза. На него треба да се кликне ако има нови институции, дејности и доктори кои во моментот ги нема во вашата база.

25.04.2013

Известување: Почитувани корисници на нашиот софтвер за капитација, Ве известуваме дека во врска со Вашите барања за кориснички имиња и лозинки за користење на апликацијата МОЈ ТЕРМИН, ние НЕ ИЗДАВАМЕ кориснички имиња и лозинки. Апликацијата МОЈ ТЕРМИН е во сопственост на Министерството за Здравство и корисничките имиња треба тие да Ви ги издадат. Во нашиот софтвер е имплементиран модул за издавање на упати и закажување преку интернет, и тоа корисничко име и лозинка не ви е потребно за закажување преку нашиот софтвер.

22.04.2013

Објавена е нова верзија 12.21.Во оваа верија поправени се некои помали грешки.

22.04.2013

Известување до сите оние кои имаат проблем со упатувањето на интернет (нема слободен термин, недостасува некоја институција, дејност или лекар) ваквиот тип на проблеми не се до програмот капитација бидејќи сите овие податоци се превземаат директно од серверот во Министерството за Здравство.

08.04.2013

Објавена е нова верзија 12.17.Во оваа верија е додадена опција за превземање на резултат од специјалист доколку е внесен. Има и опци??а за бришење на термини, доколку не е поминато времето за бришење одредено од МЗ. Исправени се некои помали грешки.

Видео упатство за закажување термини преку интернет

Видео упатството можете да го погледнете на следниов ли??к: http://www.youtube.com/watch?v=nlckZdiOKGM

03.04.2013

Според објавеното упатство од ФЗОМ за трансферот на податоци за планирани и реализирани цели од 27.11.2012 година, податоци за план и реализација на обуки НЕ ТРЕБА да се трансферира во електронските фајлови. Во некои продрачни служби истото го барале и многу доктори се вратени. Грешката од нивна страна е утрврдена и исправена. Може да ги доставите повторно дискетите без никаква промена, доколку сте вратени со образложение за неточен трансфер во делот за обуки.

31.03.2013

Објавена е нова верзија 12.15.Во оваа верија е додаден модул за закажување на термин преку Интернет и исправени се грешки кои се појавуваа кај некои лекари со пресметка за ??ели.

05.03.2013

Објавена е нова верзија 12.14 и во неа е исправена грешката со децималите на пресметката што се појавуваше кај некои доктори.

01.03.2013

Објавена е нова верзија 12.13 и во неа се отстранети децималните броеви во фактурите. Исто така се напревени некои измени во врска со забелешките од корисниците.

30.01.2013

Објавена е нова верзија 12.12 во која се отклонети повеќе грешки и забелешки од корисниците. Во оваа верзија исто така е отклонет проблемот со линкот за мое осигурување.

09.01.2013

Од први јануари оваа година, целта рецепти се остварува на нов начин. Информациите за достигнатите суми во Вашите програми се само информативно за Вас и истите не се земаат во предвид од страна на ФЗОМ кога се пресметува остварениот процент од целта рецепти. За целта рецепти валидни се податоците кои ФЗОМ ги добива од аптеките. Во нашата програма, во сумите кои се сметаат за Вас не влегуваат сумите за лековите кои имаат режим на препишување RS и RSS освен за антибиотици. Значи, иако генериките имаат цени различни од нула, доколку тие се со режим на препишување RS или RSS, истите нема да се пресметаат освен ако не се антибиотици. Доколку сами внесувате некои генерики во менито Листи/Генерики и сумите на тие генерики не треба да влегуваат во вкупните суми на препишани лекови, истата може да ја ставите со цена нула или пак во режим на препишување ја ставите буквата S.

24.12.2012

Во новата верзија на капитација има опција од формите да се излегува со 'Esc' наместо да кликате на 'Close' или 'Izlez'.